Składniki:
• 250g mąki pszennej
• 150g schłodzonego masła
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
• świeża bazylia
• 1 średnia cukinia
• pół cebuli
• 3 ząbki czosnku
• 100g brokułu
• 5 pieczarek
• ok. 300g filetu z kurczaka
• olej / zalewa z suszonych pomidorów
• wędzona papryka
• 3 jajka
• suszone pomidory (wedle uznania)
• pół opakowania serka Philadelfia
• 80ml śmietanki 30%
• 4 łyżki sera pecorino
• pieprz
• gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ciasto:
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do misy robota planetarnego wrzuć mąkę, sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrabiaj końcówką mieszającą aż do powstania „kruszonki”, masa powinna być sypka. Jeśli nie posiadasz robota spokojnie możesz to zrobić ręcznie, najlepiej używając rękawiczek bądź krojąc nożem zimne kawałki masła. Bezpośrednie ciepło rąk może szybko rozpuścić masło i masa zrobi się lepka.
Zerwane i opłukane liście bazylii zblenduj z jajkiem, aby masa jajeczna nabrała ładnego zielonkawego koloru. Nie przejmuj się, jeśli dalej będą widoczne kawałki bazylii. Wlej masę do mąki i wyrabiaj aż składniki się połączoną w jednolite ciasto. Owiń ciasto w folię spożywczą i schłodź przynajmniej 30 min w lodówce.
Nadzienie:
W międzyczasie przygotuj wszystkie warzywa i pokrój filet z kurczaka w kostkę a cebulę podsmaż na oleju z suszonych pomidorów. Jak tylko cebula się zeszkli dodaj kurczaka i przypraw go solą czosnkową oraz wędzoną papryką. Do lekko podsmażonego kurczaka dorzuć talarki cukinii, wyciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Warzywa podduś pod przykryciem. W osobnym garnku zagotuj wodę i ugotuj różyczki brokułu.
Wyjmij kruche ciasto z lodówki i wyłóż nim foremkę do tarty. Jeżeli nie wykorzystasz całego ciasta resztę możesz zamrozić i użyć do kolejnego wypieku. Widelcem ponakłuwaj spód tarty i piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu wyciągnij i nałóż kurczaka, warzywa i ugotowany brokuł.
Masa jajeczna:
Zblenduj 3 jajka, ok. 6 sztuk suszonych pomidorów, pół serka philadelphia, 80 ml śmietanki 30% z przyprawami: pieprzem i gałką muszkatołową. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodaj 4 łyżki startego sera pecorino. Tartę zalej masą jajeczną i ponownie włóż do piekarnika na około 30 – 40 minut, aż masa się zetnie. Gotowe!
Buen provecho!