Pudding chia na mleku kokosowym z musem z borówek
Składniki na 1 pudding
Na pudding:
- 250 ml mleka kokosowego (z kartonu, nie z puszki)
- 20 g nasion chia (ok. 2,5 łyżki)
- 1–1,5 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy
Na mus borówkowy:
- 100 g borówek (mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub klonowego
Przygotowanie
Pudding:
- Wymieszaj mleko kokosowe z chia, wanilią i syropem. Odstaw na 10 minut, zamieszaj ponownie i przełóż do lodówki na min. 3 godziny (lub całą noc), aż zgęstnieje.
Mus borówkowy:
- Borówki podgrzej w rondelku z cukrem i sokiem z cytryny do momentu, aż puszczą sok. Zblenduj całość na mus, przetrzyj przez sitko (opcjonalnie – dla aksamitnej konsystencji), wystudź.
Nakładanie:
- Do szklanki włóż porcję puddingu.
- Na wierzch delikatnie rozprowadź borówkowy mus.
- Udekoruj borówkami i posyp wiórkami kokosowymi.