Pudding chia na mleku kokosowym z musem z borówek

Składniki na 1 pudding

Na pudding:

  • 250 ml mleka kokosowego (z kartonu, nie z puszki)
  • 20 g nasion chia (ok. 2,5 łyżki)
  • 1–1,5 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy

Na mus borówkowy:

  • 100 g borówek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub klonowego

Przygotowanie

Pudding:

  1. Wymieszaj mleko kokosowe z chia, wanilią i syropem. Odstaw na 10 minut, zamieszaj ponownie i przełóż do lodówki na min. 3 godziny (lub całą noc), aż zgęstnieje.

Mus borówkowy:

  1. Borówki podgrzej w rondelku z cukrem i sokiem z cytryny do momentu, aż puszczą sok. Zblenduj całość na mus, przetrzyj przez sitko (opcjonalnie – dla aksamitnej konsystencji), wystudź.

Nakładanie:

  1. Do szklanki włóż porcję puddingu.
  2. Na wierzch delikatnie rozprowadź borówkowy mus.
  3. Udekoruj borówkami i posyp wiórkami kokosowymi.