Ciasteczka maślane
10-12 sztuk: 85 g masła, miękkiego 30 g cukru pudru 1 żółtko (M) ½ łyżki mleka lub śmietanki 100 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej skórka z ½ cytryny ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 1. W misie utrzyj masło...
Dżem z magnolii
100 g świeżych płatków magnolii (bez zielonych części) 50 g cukru żelującego 2:1 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego 1. Umyj dokładnie płatki magnolii, odsącz i ewentualnie pokrój, by łatwiej je zmiksować. 2. Włóż płatki do naczynia miksującego...
Babka bananowa z czekoladą
300 g przecieru bananowego (ok. 2 duże banany) 4 jajka (w temp. pokojowej) 160 g cukru 100 ml oleju neutralnego (np. rzepakowy) skórka otarta z 2 cytryn 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu 240 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki...
Donuty z nutą pomarańczy
6 sztuk 100 g mąki pszennej 30 g mąki migdałowej 70 g cukru 1 jajko 60 ml mleka 35 g roztopionego masła 25 g wody z kwiatów pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa pistacjowa 70 g białej czekolady 15 g...
Drożdżówki z kajmakiem i pekanami
Ciasto na 12 sztuk 300 g mleka 70 g cukru (20 g i 50 g) 120 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej (typ 550) 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych ½ łyżeczki soli Nadzienie 500g kajmaku (1 puszka) 200g orzechów pekan Dodatkowo 1 jajko do posmarowania 1. Podgrzej mleko...
Babka pistacjowa
Ciasto 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka ½ opakowania proszku do pieczenia 40 g mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego Sok z ½ cytryny 200 g pasty pistacjowej Masło i bułka tarta do wysmarowania formy Polewa 40 g białej...
