fbpx

Kulinarna magia: Przepisy, które inspirują, zachwycają i smakują!

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Składniki Spód czekoladowy• 140g mąki pszennej• 100g cukru• 30g kakao• 80g zimnego masła• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia• 1 żółtko     Masa serowa• 500g twarogu półtłustego• 250g serka mascarpone• 300g chałwy waniliowej• 150g cukru• 50ml śmietanki 30%• 4...

czytaj dalej
Gulasz z dyniowymi kopytkami

Gulasz z dyniowymi kopytkami

Składniki: Gulasz• 400g wołowiny• 0,5 cebuli• 1 ząbek czosnku• 1 marchewka• 15g oliwy z oliwek• 50g koncentratu pomidorowego• 20ml whisky•  340g passaty pomidorowej•  160ml wody•  240g cukinii•  120g pieczarek Przyprawy• sól, pieprz• 2 ziele angielskie, 2 liście...

czytaj dalej
Kompot z dyni

Kompot z dyni

Składniki: • 350g obranej dyni • 0,5 cytryny • 2 łyżki cukru • 700 ml wody • 5 goździków • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej • 1/4 łyżeczki imbiru • szczypta szafranu Przygotowanie: Dynie przekrój, wydrąż pestki i obierz ją ze skórki. Następnie pokrój na drobną kostkę...

czytaj dalej
Lemoniada z mango i bazylią

Lemoniada z mango i bazylią

Składniki: • 220g mango• 50g miodu lub syropu z agawy• 70g soku z cytryny• 5g bazylii• 660g wody mineralnej• kostki lodu (opcjonalnie)Przygotowanie: Taka lemoniada to idealny sposób na ochłodę w upalne dni. Obierz i pokrój mango na mniejsze kawałki. U mnie najszybciej...

czytaj dalej
Makaron z pistacjowym pesto i burratą

Makaron z pistacjowym pesto i burratą

Składniki: • 150g makaronu tagliatelle• 250g kurczaka• 200g brokułu• 1 burrata• zioła prowansalskie• sól Pistacjowe pesto• 50g parmezanu• 60g pistacji• 1 ząbek czosnku• 25g bazylii• 80g oliwy z oliwekPrzygotowanie: Zacznij od przygotowania pesto. Wszystkie składniki...

czytaj dalej
Krem z kurek

Krem z kurek

Składniki: • 400g kurek• 240g ziemniaków• 80g cebuli• 1ząbek czosnku• 25ml oliwy z oliwek• 700ml wody• 50ml śmietanki 30%• kostka bulionu warzywnego• pieprz (wedle gustu)• 0,5 łyżeczki kurkumy• 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowejPrzygotowanie: Kurki umyj i wypłukaj pod...

czytaj dalej