Kulinarna magia: Przepisy, które inspirują, zachwycają i smakują!

Donuty z nutą pomarańczy

Donuty z nutą pomarańczy

6 sztuk 100 g mąki pszennej 30 g mąki migdałowej 70 g cukru 1 jajko 60 ml mleka 35 g roztopionego masła 25 g wody z kwiatów pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa pistacjowa 70 g białej czekolady 15 g...

czytaj dalej
Drożdżówki z kajmakiem i pekanami

Drożdżówki z kajmakiem i pekanami

Ciasto na 12 sztuk 300 g mleka 70 g cukru (20 g i 50 g) 120 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej (typ 550) 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych ½ łyżeczki soli Nadzienie 500g kajmaku (1 puszka) 200g orzechów pekan Dodatkowo 1 jajko do posmarowania 1. Podgrzej mleko...

czytaj dalej
Babka pistacjowa

Babka pistacjowa

Ciasto 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka ½ opakowania proszku do pieczenia 40 g mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego Sok z ½ cytryny 200 g pasty pistacjowej Masło i bułka tarta do wysmarowania formy Polewa 40 g białej...

czytaj dalej
Rogaliki kakaowe

Rogaliki kakaowe

Zaczyn 52 g mleka 20 g cukru 8 g świeżych drożdży 52 g mąki pszennej typ 500 Ciasto 132 g zaczynu 20 g żółtek 2 g cukru waniliowego 97 g mąki pszennej typ 500 20 g masła (miękkiego) 1 g soli Nadzienie kakaowe: 60 g masła (miękkiego) 30 g cukru muscovado 10 g kakao 1....

czytaj dalej