Składniki:
• 150g makaronu tagliatelle
• 250g kurczaka
• 200g brokułu
• 1 burrata
• zioła prowansalskie
• sól
Pistacjowe pesto
• 50g parmezanu
• 60g pistacji
• 1 ząbek czosnku
• 25g bazylii
• 80g oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania pesto. Wszystkie składniki umieść w malakserze lub blenderze i zmiksuj na pastę. Spróbuj pesto i w razie potrzeby dosól. Jeśli konsystencja nie będzie taka jakiej oczekujesz dodaj więcej oliwy, żeby było rzadsze lub pistacji żeby je zagęścić.
Umyj i pokrój brokuła na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj warzywo do miękkości.
W czasie kiedy brokuły się gotują umyj i pokrój w kostkę filety z kurczaka. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy. Dorzuć kurczaka, posól go do smaku i dodaj zioła prowansalskie wedle uznania. Usmażonego kurczaka odstaw.
Łyżką cedzakową odcedź ugotowanego brokuła do miski.
Wodę z gotowania wykorzystamy od razu do gotowania makaronu. Była już ona posolona a makaron ugotuje się w ok. 8 min (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu który masz).
Makaron wyłóż na 2 głębokie talerze. Dodaj do niego wcześniej przygotowane pesto i wymieszaj, aby pesto przykleiło się do makaronu. Wyłóż brokuły i kurczaka. Na całość dodaj połówkę burraty.
Buen provecho!