fbpx
krem z kurek

Składniki:

• 400g kurek
• 240g ziemniaków
• 80g cebuli
• 1ząbek czosnku
• 25ml oliwy z oliwek
• 700ml wody
• 50ml śmietanki 30%
• kostka bulionu warzywnego
• pieprz (wedle gustu)
• 0,5 łyżeczki kurkumy
• 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Kurki umyj i wypłukaj pod bieżącą wodą. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę razem z cebulą i czosnkiem.

Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć cebulę do podrumienienia. Po ok 2 minutach dodaj kurki i czosnek. Smaż ok 7 min. 

Zagotuj w garnku wodę z kostką bulionową. Dodaj pokrojone ziemniaki i usmażone grzyby. Dodaj przyprawy i gotuj wszystko na średnim ogniu przez 20 min. Po ugotowaniu zblenduj wszystko na gładki krem i dodaj śmietanki.

Buen provecho!