Składniki:
• 1 cukinia
• zielona część małego pora
• ząbek czosnku
• 500 ml wody
• koncentrat bulionu warzywnego lub kostka rosołowa
• liście pietruszki z 1-2 gałązek
• 100 ml mleczka kokosowego
• szczypta pieprzu
• 1 łyżeczka czubrycy zielonej
Przygotowanie:
Cukinie obierz i pokrój w talarki. Pora przekrój na wzdłuż i dokładnie umyj. Przekrój na pół. Warzywa wrzuć do garnka razem z pietruszką. Dodaj 1 obrany ząbek czosnku. Dodaj wszystkie przyprawy łącznie z bulionem/kostką rosołową. Dodaj mleko kokosowe i wodę. Gotuj wszystko na średnim ogniu aż cukinia zmięknie.
Pozostaw do ostygnięcia a następnie dokładnie zblenduj. Podawaj z grzankami czosnkowymi.
Buen provecho!