fbpx
krem z cukinii i pora

Składniki:

• 1 cukinia
• zielona część małego pora
• ząbek czosnku
• 500 ml wody
• koncentrat bulionu warzywnego lub  kostka rosołowa
• liście pietruszki z 1-2 gałązek
• 100 ml mleczka kokosowego
• szczypta pieprzu
• 1 łyżeczka czubrycy zielonej

Przygotowanie:

Cukinie obierz i pokrój w talarki. Pora przekrój na wzdłuż i dokładnie umyj. Przekrój na pół. Warzywa wrzuć do garnka razem z pietruszką. Dodaj 1 obrany ząbek czosnku. Dodaj wszystkie przyprawy łącznie z bulionem/kostką rosołową. Dodaj mleko kokosowe i wodę. Gotuj wszystko na średnim ogniu aż cukinia zmięknie.

Pozostaw do ostygnięcia a następnie dokładnie zblenduj. Podawaj z grzankami czosnkowymi.

Buen provecho!