Jogurtowy sernik na zimno z syropem z kwiatów bzu i cytryną

Składniki

🍋 Masa jogurtowa:

  • 350 g gęstego jogurtu greckiego (lub skyru)
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
  • sok + skórka z 1 cytryny
  • 7 g żelatyny (lub 1,5 łyżeczki) + 2 łyżki wody

🍪 Spód:

  • 100 g herbatników typu digestive
  • 40 g masła
  • skórka z 1/2 cytryny (najlepiej ekologiczna)

✨ Galaretka z syropu:

  • 80 ml wody
  • 20 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 g żelatyny (niepełna łyżeczka)
  • Cienkie plasterki cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie

Spód:

  1. Ciasteczka zmiksuj na piasek, dodaj rozpuszczone masło i skórkę cytrynową.
  2. Wymieszaj, wyłóż do formy wyłożonej papierem i dociśnij. Schłodź.

Masa jogurtowa:

  1. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody, odstaw na 10 min.
  2. Jogurt połącz z syropem z bzu, sokiem i skórką z cytryny.
  3. Śmietankę ubij na miękko i wmieszaj do masy.
  4. Żelatynę podgrzej, by się rozpuściła, ostudź lekko, dodaj do masy (najpierw odrobina do zahartowania).
  5. Wylej masę na spód, wstaw do lodówki na minimum 2 h.

Galaretka z syropu:

  1. Żelatynę zalej wodą, odstaw na 10 minut.
  2. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, dodaj wodę, syrop i sok z cytryny.
  3. Na zimnym serniku pokrój cienkie plasterki cytryny. Gdy galaretka przestygnie, wylej na stężałą masę. Schładzaj kolejną godzinę.