Jogurtowy sernik na zimno z syropem z kwiatów bzu i cytryną
Składniki
🍋 Masa jogurtowa:
- 350 g gęstego jogurtu greckiego (lub skyru)
- 120 ml śmietanki 36%
- 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
- sok + skórka z 1 cytryny
- 7 g żelatyny (lub 1,5 łyżeczki) + 2 łyżki wody
🍪 Spód:
- 100 g herbatników typu digestive
- 40 g masła
- skórka z 1/2 cytryny (najlepiej ekologiczna)
✨ Galaretka z syropu:
- 80 ml wody
- 20 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
- sok z 1/4 cytryny
- 2 g żelatyny (niepełna łyżeczka)
- Cienkie plasterki cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie
Spód:
- Ciasteczka zmiksuj na piasek, dodaj rozpuszczone masło i skórkę cytrynową.
- Wymieszaj, wyłóż do formy wyłożonej papierem i dociśnij. Schłodź.
Masa jogurtowa:
- Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody, odstaw na 10 min.
- Jogurt połącz z syropem z bzu, sokiem i skórką z cytryny.
- Śmietankę ubij na miękko i wmieszaj do masy.
- Żelatynę podgrzej, by się rozpuściła, ostudź lekko, dodaj do masy (najpierw odrobina do zahartowania).
- Wylej masę na spód, wstaw do lodówki na minimum 2 h.
Galaretka z syropu:
- Żelatynę zalej wodą, odstaw na 10 minut.
- Rozpuść ją w kąpieli wodnej, dodaj wodę, syrop i sok z cytryny.
- Na zimnym serniku pokrój cienkie plasterki cytryny. Gdy galaretka przestygnie, wylej na stężałą masę. Schładzaj kolejną godzinę.