fbpx
kompot z dyni

Składniki:

Gulasz
• 400g wołowiny
• 0,5 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 marchewka
• 15g oliwy z oliwek
• 50g koncentratu pomidorowego
• 20ml whisky
•  340g passaty pomidorowej
•  160ml wody
•  240g cukinii
•  120g pieczarek

Przyprawy
• sól, pieprz
• 2 ziele angielskie, 2 liście laurowe
• 1 łyżeczka słodkiej papryki i majeranku
• 0,5 łyżeczki ostrej papryki i kolendry mielonej
• szczypta kminu rzymskiego mielonego

 

 

 

Kopytka dyniowe
• 500g ziemniaków (najlepiej mącznych)
• 170g puree z dyni
• 200g mąki
• 1 łyżeczka soli
• 0,5 łyżeczki kurkumy, papryki słodkiej wędzonej
• 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Przygotuj sobie mięso wołowe. Wytnij wszystkie ścięgna a pozostałe mięso pokrój w plastry lub kostkę.

Do gotowania użyj większego garnka lub patelni typu wok. Musi zmieścić co najmniej litr płynów.

Marchewkę i cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmażaj warzywa na średnim ogniu przez ok 3-4 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze minutę.

Dodaj pokrojoną wołowinę, posól i przypraw pieprzem do smaku. Podsmażaj kolejne 5 min. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę, ostrą paprykę, kmin rzymski, kolendrę i majeranek. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Dodaj 20ml whisky, passatę pomidorową oraz wodę. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 1h40min pod przykryciem. Mieszaj od czasu do czasu, aby nic się nie przypaliło i sprawdzaj poziom wygotowania wody. Jeśli szybko będzie się wygotowywać dolej więcej wody.

Obierz cukinie oraz pieczarki. Pokrój w drobne talarki. Dodamy je pod koniec gotowania mięsa tylko, żeby zmiękły.

W trakcie gotowania gulaszu przygotuj kopytka. Obierz 500g ziemniaków i ugotuj. Przetrzyj je przez praskę do ziemniaków, dodaj puree z dyni, mąkę, sól, kurkumę, wędzoną paprykę i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Może delikatnie się kleić do rąk. Ciasto wyłóż na podsypany mąką blat (matę silikonową lub stolnicę) i formuj długie wałki. Delikatnie spłaszcz każdy wałek i krój kopytka pod lekkim katem.

Czas dodaj warzywa do gulaszu. Dodaj pokrojoną cukinię i pieczarki do garnka y mięsem. Gotuj ostatnie 20 minut.

Wrzuć kopytka na gotującą się wodę i gotuj ok 1 min od czasu wypłynięcia na wierzch. Odcedź kluseczki i wykładaj na talerz. Polej je ugotowanym gulaszem.

Buen provecho!