Drożdżówki z kajmakiem i pekanami

Składniki

Ciasto na 12 sztuk

  • 300 g mleka
  • 70 g cukru (20 g i 50 g)
  • 120 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie

  • 500g kajmaku (1 puszka)
  • 200g orzechów pekan

Dodatkowo

  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie

1. Podgrzej mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i rozpuść w nim 20 g cukru. Dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż zacznie się pienić.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i pozostałe 50 g cukru.

3. Wlej aktywowany zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.

4. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj dalej przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

5. Przełóż je do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

6. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 2 części.

7. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt.

8. Równomiernie rozsmaruj połowę kajmaku i posyp połową posiekanych pekanów.

9. Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku, a następnie pokrój na 6 równych kawałków.

10. Powtórz ten sam proces z drugą częścią ciasta – łącznie uzyskasz 12 drożdżówek.

11. Ułóż drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między nimi.

12. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

13. Posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem.

14. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190°C (góra-dół) przez 20–25 minut, aż będą złociste.

Tipy

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić karmelowy smak, po upieczeniu możesz polać drożdżówki dodatkową porcją kajmaku.

Możesz zamienić orzechy pekan na włoskie lub laskowe.