Donuty z nutą pomarańczy
Składniki
6 sztuk
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki migdałowej
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 60 ml mleka
- 35 g roztopionego masła
- 25 g wody z kwiatów pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa pistacjowa
- 70 g białej czekolady
- 15 g naturalnej pasty pistacjowej
Dodatkowo
- 20g posiekanych pistacji
Przygotowanie
1. W misce wymieszaj suche składniki.
2. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre.
3. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj na jednolitą masę.
4. Masę wylej do wysmarowanej tłuszczem formy na donuty.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 12 – 15 minut.
6. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.
7. Białą czekoladę rozpuść w kapieli wodnej lub mikrofalówce. Dodaj do niej pastę pistacjową i wymieszaj.
8. Zanurzaj donuty w polewie pistacjowej i obsyp pokrojonymi pistacjami.