Donuty z nutą pomarańczy

Składniki

6 sztuk

  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g mąki migdałowej
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 60 ml mleka
  • 35 g roztopionego masła
  • 25 g wody z kwiatów pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa pistacjowa

  • 70 g białej czekolady
  • 15 g naturalnej pasty pistacjowej

Dodatkowo

  • 20g posiekanych pistacji

Przygotowanie

1. W misce wymieszaj suche składniki.

2. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre.

3. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj na jednolitą masę.

4. Masę wylej do wysmarowanej tłuszczem formy na donuty.

5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 12 – 15 minut.

6. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia.

7. Białą czekoladę rozpuść w kapieli wodnej lub mikrofalówce. Dodaj do niej pastę pistacjową i wymieszaj.

8. Zanurzaj donuty w polewie pistacjowej i obsyp pokrojonymi pistacjami.