Ciasteczka maślane

Składniki

10-12 sztuk:

  • 85 g masła, miękkiego
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko (M)
  • ½ łyżki mleka lub śmietanki
  • 100 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • skórka z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. W misie utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (ok. 2–3 min).

2. W osobnej misce wymieszaj mąką pszenną, skrobię lub mąke ziemniaczaną, sól i skórkę z cytryny.

3. Dodaj żółtko, mleko/śmietankę oraz ekstrakt waniliowy – zmiksuj.

4. Wsyp suche składniki i miksuj do połączenia – masa będzie miękka, ale zwarta.

5. Z ciasta uformuj rulon o średnicy ok. 4 cm, zawiń w pergamin i włóż do lodówki na min. 1 h.

6. Pokrój na plasterki o grubości 0,5–1 cm, układaj na blasze.

7. Piecz w 175°C (góra-dół) przez ok. 10–12 minut, aż brzegi się lekko zarumienią.