Babka bananowa z czekoladą

Składniki

  • 300 g przecieru bananowego (ok. 2 duże banany)
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 160 g cukru
  • 100 ml oleju neutralnego (np. rzepakowy)
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu
  • 240 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160 g dropsów czekoladowych lub grubo siekanej czekolady

Polewa kakaowa

  • 25 g kakao
  • 25 g syropu klonowego
  • 50 g wody

    Przygotowanie

    1. Nagrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Dużą formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.

    2. W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 4–5 minut mikserem).

    3. Dodaj olej cienkim strumieniem, miksując na wolniejszych obrotach. Następnie dodaj przecier bananowy, skórkę cytrynową i wanilię – delikatnie wymieszaj.

    4. W osobnej misce połącz mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche do mokrego i wymieszaj krótko szpatułką do połączenia.

    5. Dodaj czekoladowe dropsy – również delikatnie wmieszaj.

    6. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45–55 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykryj luźno folią aluminiową.

    7. Ostudź, potem delikatnie wyjmij. Wymieszaj składniki lukru na gęstą, ale lejącą się konsystencję. Polej wystudzoną babkę.