Panna cotta z limonką i mlekiem skondensowanym z musem mango

Składniki na 4 porcje

Na panna cottę:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g mleka skondensowanego słodzonego
  • skórka starta z 1 limonki
  • sok z 1 limonki (ok. 30 ml)
  • 4 g żelatyny w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na mus mango:

  • 250 g dojrzałego mango (świeżego lub rozmrożonego)

Przygotowanie

Panna cotta:

1. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

2. W garnku podgrzej śmietankę z mlekiem skondensowanym oraz startą skórką z limonki – mieszaj, aby masa się nie zagotowała, tylko była gorąca.

3. Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki oraz ekstrakt waniliowy.

4. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie, aż się całkowicie rozpuści.

5. Przelej masę do foremek lub szklanek i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aż stężeje.

Mus mango:

1. Mango obierz i pokrój na kawałki.

2. Zmiksuj na gładki, aksamitny mus.

3. Na stężałą panna cottę nałóż warstwę musu mango.