Napój z moreli, cytryny i wody kokosowej
Składniki na 2 porcje
- 300g moreli
- 200 ml wody kokosowej
- 30 ml soku z cytryny
- 1 – 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- kilka kostek lodu
- listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Morele dokładnie umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
2. Zmiksuj morele w blenderze na gładkie puree. Jeśli wolisz bardziej klarowny napój, możesz przetrzeć puree przez sitko, aby pozbyć się skórek i włókien.
3. Do morelowego puree dodaj sok z cytryny, wodę kokosową oraz miód lub syrop, jeśli chcesz dosłodzić napój. Wszystko dokładnie wymieszaj lub krótko zmiksuj.
4. Podawaj z kilkoma kostkami lodu, udekorowane listkami świeżej mięty.
5. Najlepiej spożyć od razu, aby zachować pełnię świeżości i witamin.