Babeczki z białą czekoladą i kremem z kwaśnej śmietany z limonką
Składniki na 6 sztuk
Ciasto:
- 50 g masła
- 50 g białej czekolady
- 1 jajko
- 40 g drobnego cukru
- 50 ml mleka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 75 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 75 g kwaśnej śmietany 18%
- 25 g mascarpone
- 20 g białej czekolady
- skórka z ½ limonki + 1 łyżeczka soku
Przygotowanie
Babeczki:
- Masło i czekoladę rozpuść razem w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudź lekko.
- Jajko ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i przestudzoną mieszankę maślano-czekoladową.
- Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszaj do połączenia.
- Wlej masę do 6 foremek z papilotkami (do ¾ wysokości).
- Piecz w 175°C przez 18–20 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudź.
Krem:
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź do 38 stopni. Dodaj śmietanę, mascarpone, skórkę i sok z limonki i wymieszaj. Jeśli jest rzadki, włóż do lodówki na 15 minut.
- Nałóż na wystudzone babeczki (można użyć rękawa cukierniczego lub łyżeczki).