Babeczki z białą czekoladą i kremem z kwaśnej śmietany z limonką

Składniki na 6 sztuk

Ciasto:

  • 50 g masła
  • 50 g białej czekolady
  • 1 jajko
  • 40 g drobnego cukru
  • 50 ml mleka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 75 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 75 g kwaśnej śmietany 18%
  • 25 g mascarpone
  • 20 g białej czekolady
  • skórka z ½ limonki + 1 łyżeczka soku

Przygotowanie

Babeczki:

  1. Masło i czekoladę rozpuść razem w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudź lekko.
  2. Jajko ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i przestudzoną mieszankę maślano-czekoladową.
  4. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszaj do połączenia.
  5. Wlej masę do 6 foremek z papilotkami (do ¾ wysokości).
  6. Piecz w 175°C przez 18–20 minut, aż się lekko zarumienią. Ostudź.

Krem:

  1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź do 38 stopni. Dodaj śmietanę, mascarpone, skórkę i sok z limonki i wymieszaj. Jeśli jest rzadki, włóż do lodówki na 15 minut.
  2. Nałóż na wystudzone babeczki (można użyć rękawa cukierniczego lub łyżeczki).