Ciasto z ricottą i rabarbarem

Składniki

  • 200 g ricotty
  • 60 ml mleka
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • szczypta soli
  • 150 g rabarbaru, pokrojonego w plasterki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (do posypania rabarbaru)

Przygotowanie

1. Ricottę wymieszaj z mlekiem, wanilią i roztopionym masłem.

2. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę (ok. 4–5 minut mikserem).

3. Do ubitych jajek dodaj mieszankę ricotty – delikatnie, w 2–3 turach, mieszając szpatułką.

4. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą – mieszaj tylko do połączenia.

5. Wlej masę do formy, wygładź wierzch.

6. Rabarbar pokrój w plasterki i ułóż na górze – nie wciskaj ich zbyt głęboko. Posyp cukrem trzcinowym.

7. Piecz w 170°C przez ok. 45–50 minut – do suchego patyczka i lekkiego zarumienienia.

8. Studź w formie. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.