Ciasto z ricottą i rabarbarem
Składniki
- 200 g ricotty
- 60 ml mleka
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g drobnego cukru
- 80 g roztopionego masła
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki pasty waniliowej (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
- szczypta soli
- 150 g rabarbaru, pokrojonego w plasterki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego (do posypania rabarbaru)
Przygotowanie
1. Ricottę wymieszaj z mlekiem, wanilią i roztopionym masłem.
2. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę (ok. 4–5 minut mikserem).
3. Do ubitych jajek dodaj mieszankę ricotty – delikatnie, w 2–3 turach, mieszając szpatułką.
4. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą – mieszaj tylko do połączenia.
5. Wlej masę do formy, wygładź wierzch.
6. Rabarbar pokrój w plasterki i ułóż na górze – nie wciskaj ich zbyt głęboko. Posyp cukrem trzcinowym.
7. Piecz w 170°C przez ok. 45–50 minut – do suchego patyczka i lekkiego zarumienienia.
8. Studź w formie. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.