Dżem z magnolii

Składniki na 1 mały słoiczek

  • 100 g świeżych płatków magnolii (bez zielonych części)
  • 50 g cukru żelującego 2:1
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie

1. Umyj dokładnie płatki magnolii, odsącz i ewentualnie pokrój, by łatwiej je zmiksować.

2. Włóż płatki do naczynia miksującego (blender, Thermomix, malakser). Dodaj cukier żelujący i kwasek cytrynowy. Zmiksuj całość na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, poczekaj 5–10 minut, aż cukier zacznie wyciągać sok z płatków – potem dokończ blendowanie.

3. Przełóż zmiksowaną masę do rondla. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż zacznie bulgotać. Gotuj 3–5 minut od zagotowania, cały czas mieszając – masa powinna wyraźnie zgęstnieć.

4. Gorący dżem przełóż do wyparzonego słoiczka, zakręć, odstaw do góry dnem lub pasteryzuj przez 10 minut.

Tipy

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak, możesz podczas gotowania dżemu dodać do niego odrobinę pasty lub ektraktu waniliowego.