Babka pistacjowa

Składniki

Ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 40 g mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Sok z ½ cytryny
  • 200 g pasty pistacjowej
  • Masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Polewa

  • 40 g białej czekolady
  • 25 g pasty pistacjowej
  • 15 g mleka
  • 10 g posiekanych pistacji

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.

2. Formę na babkę natłuść masłem i oprósz bułką tartą (jeśli używasz formy silikonowej, pomiń ten krok).

3. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

4. Masło utrzyj na puszystą masę. Oddziel białka od żółtek.

5. Stopniowo dodawaj żółtka do masła, cały czas miksując.

6. Powoli wsypuj cukier puder, następnie dodaj ekstrakt waniliowy, sok z cytryny, mleko oraz pastę pistacjową. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.

7. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je szpatułką do masy.

8. Dodaj wcześniej wymieszane mąki i delikatnie połącz składniki.

9. Przełóż ciasto do formy i piecz przez 30–50 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.

10. Po upieczeniu ostudź babkę i ostrożnie wyjmij ją z formy.

11. Rozpuść białą czekoladę, dodaj pastę pistacjową i mleko, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.

12. Polej babkę polewą i posyp posiekanymi pistacjami.

Tipy

Aby babka wyglądała jeszcze bardziej efektownie, posyp ją liofilizowanymi malinami lub kandyzowaną skórką cytrynową – kwaskowatość świetnie zrównoważy słodycz polewy.